Ingrediënten: (4p)
500 gr butternutpompoen
2 grote wortelen
250 gr zoete aardappel
1 liter groentebouillon
2 teentjes look
1 ui
2 tl komijn
2 el olijfolie
Om af te werken met korstjes brood:
2 oude sneden brood
2 el olijfolie
handjevol noten
Werkwijze:
Snij de groenten in stukken. Snipper de ui en look in fijnere stukjes. Verhit in een grote kookpot 2 eetlepels olijfolie en fruit de ui en look. Neem je tijd. Zet het vuur lager en laat bakken
tot de ui zacht is, zodat de zoete smaak tijd krijgt om zich te ontwikkelen.
Voeg de groentebouillon toe.
Voeg alle groenten toe en breng aan de kook.
Zet het vuur iets lager en laat nog 10 tot 15 minuten verder pruttelen. Voeg de komijn toe.
Snijd ondertussen de sneden oud brood in blokjes van ongeveer 2 op 2 centimeter.
Verhit 2 eetlepels olijfolie en bak de broodstukjes krokant. Voeg nog kort de noten toe, en rooster deze kort.
Haal de pot van het vuur en mix glad tot een fluweelzachte soep. Kruid af met peper en eventueel wat zout.
Werk af met de krokante 'broodkorstjes' en met de geroosterde noten.
Voor een nog intensere kruiding, kan je enkele blaadjes salie toevoegen.
Ingrediënten: (4p)
1 koolrabi
2 prei-witten
1 ui
1 l groentebouillon
Werkwijze:
Vul een kookpot met water en voeg 2 blokjes groentebouillon toe.
Snij de ui, prei-witten en de koolrabi in grove stukken. Voeg toe aan het water en breng aan de kook.
Laat 15 minuten inkoken op een zacht vuur.
Mix de soep glad. Werk af met peterselie en een scheutje plantaardige room.
Ingrediënten: (4p)
500 gr knolselder
1 ui
150 gr venkel
1 l groentebouillon
1 el currypoeder
om af te werken:
enkele noten en een paar stukjes savooikool
een paar eetlepels plantaardige room
Werkwijze:
Snijd de groenten in blokjes.
Breng de bouillon aan de kook en voeg de groenten en het currypoeder toe.
Laat 15 minuten doorkoken en mix fijn met een handmixer.
Werk af met room, een paar stukjes savooikool en enkele nootjes.
Ingrediënten: (4p)
2 uien
2 pastinaken (300 gr)
1 courgette (150 gr)
750 ml groentebouillon
3 el sterke mosterd
2 laurierblaadjes
2 blaadjes salie
100 ml plantaardige room
Om af te werken:
graanmosterd en croutons
Werkwijze:
Snijd de pastinaken en courgette in stukken. Snipper de uien. Verhit 1 el olijfolie in een kookpot. Fruit hierin de uien en de blokjes groenten. Voeg de mosterd, laurier en salie toe. Schenk er 750 ml bouillon en 100 ml plantaardige room bij en breng het geheel op smaak met zout en peper. Laat een half uurtje inkoken op een zacht vuur. Verwijder de laurierblaadjes en pureer de soep met een handmixer. Werk af met een lepeltje graanmosterd en croutons.
Ingrediënten: (4p)
2 appels
500 gr wortelen
peper en zout
1 ui
plantaardige room
800 ml groetebouillon
4 teentjes knoflook
verse kruiden
zonnebloempitten en zaden
Werkwijze:
Verhit de olijfolie in een grote kookpot. Snijd de ui en knoflook in stukjes en fruit enkele minuten in de olie. Schil de appels
en wortelen, snijd in stukken en voeg samen met de bouillon toe. Laat 30 minuten koken op een zacht vuurtje. Mix de soep fijn met een handmixer. Als de soep iets te dik is, voeg dan een beetje water toe. Werk af met een beetje room, zonnebloempitten of pompoenzaden en
verse kruiden zoals bieslook of peterselie.