Taart van rauwe groenten

Voor 4 personen:

300 g pastinaak
300 g wortel

1 koolrabi

4 aardperen

200 g knolselder

1 rode ui

4 etl limoensap

2 etl appelsiensap

honing

oregano

munt

peper en zout

Rasp alle groenten grof en verzamel elke groente apart in een kommetje.

Snij de ui in fijne stukjes, meng met het limoensap en appelsiensap en verdeel gelijk over de kommetjes.

Zet 2 uur koel weg om te marineren.

Verwarm de oven voor op 180gr.

Vet een springvorm in.

Verdeel de groenten laagje per laagje over de vorm en druk wat aan.

Kruid elke laag met wat peper en zout, en werk af met oregano en tijm.

Besprenkel met 1 etl balsamico azijn, 1 etl olijfolie, en 1 etl soyasaus.

Dek af met een stuk aluminiumfolie.

Bak af op 1 uur.

Omdat deze taart niet heel stevig is, gebruikte ik een serveerring, waarmee ik 2 rondjes uitstak en deze op elkaar stapelde.

Super lekker met een gerookt stukje vis.

 

Groententaart

Ruime portie voor 2 als hoofdgerecht, of bijgerecht voor 4 personen:

3 eieren
500 g ricotta kaas light
50g gemalen parmezaan
kruiden bv. tijm, oregano
1/2 venkel
1 kleine broccoli

Verwarm de oven op 180gr.

Splits de eieren.

Klop de eiwitten op tot pieken.

Meng eigeel met de ricotta, parmezaan en met de kruiden.

Snij de broccoli en de venkel in kleine stukjes.
Meng onder het mengsel.

Spatel tenslotte de eiwitten onder het mengsel.

Stort in een kleine springvorm.

Bak gaar in de oven in 45-50 minuten.

Lekker met een stukje kippenfilet of gerookte vis.

Of hou het vegetarisch met een fris slaatje erbij.

 

Chili con carne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Benodigdheden voor 4 personen:

1 potje zure room

2 zakken tortillachips

Guacamole

Chili con carne

Voor de guacamole:

2 rijpe avocado's (de zwarte soort)

1/2 limoen (sap)

peper en zout

enkele takjes tijm, enkele takjes koriander

Mix alles samen tot een gladde pasta

 Voor de Chili con carne:

500g gehakt: half rundsgehakt, half varken

3 rode uien

2 teentjes look

3 wortelen

1 rode paprika

2 rode pepertjes

1 tl kaneel

1 tl komijn

enkele takjes tijm, enkele blaadjes laurier

2 blikken bruine bonen (350g)

1 blikje geconcentreerde tomatenpuree 

1 blik tomaten in blokjes (400g)

2,5 dl groentenbouillon

 

Snij alle groenten in stukjes.

Stoof de uien en de look aan in olijfolie, en voeg het vlees toe.

Bak tot deze bruin kleurt, en voeg dan de groenten en de kruiden toe.

Laat nog enkele minuten stoven, en voeg dan de bouillon, tomatenpuree en blokjes toe.

Laat 40 minuten pruttelen op een laag vuurtje.

Roer regelmatig door, en voeg eventueel wat water toe als de saus te droog wordt.

 

Serveer met tortillachips, zure room en guacamole.

Vegetarische groentenschotel

 

Ruime portie voor 2:

 

 

1 courgette

1 rode puntpaprika

2 rode uien

1 aubergine

6 el tomatenpuree

100 g feta

2 el philadelphia light

2 el yoghurt

4 el gemalen kaas

 

Snij de groenten in grote rondjes van 1 cm. Halveer deze.

Leg de groenten afwisselend in een grote ovenschotel.

Meng de yoghurt, philadelphia en gemalen kaas goed door.

Verdeel over de kom.

Doe hetzelfde met de tomatensaus.

Brokkel de feta kaas in stukjes en verdeel over de schaal.

 

Zet de oven op 180 graden, en bak af op 40-45 min tot de bovenkant mooi bruin ziet.

 

Lekker met vers brood.

 

Tip: je kan natuurlijk variëren met de groentjes: ik gebruik meestal de restjes in de ijskast op. Ook heel lekker met champions, tomaten, en eventueel met wat hesp.