Taco's met zoete aardappel

Wat heb je nodig voor 4 p?

8 kleine maistortilla's of tacoschelpen

1 komkommer

165 gr zoete aardappel (of wortelen)

100 gr feta

1 doosje veldsla

1 potje tomatensalsa

1 potje zure room light (125 gr)

1 koriander plantje

1 citroen of limoen

 

Schil de zoete aardappel en snij in kleine blokjes van 1/2 cm. Kook beetgaar in 200 ml groentebouillon in 8 minuten. Giet af en zet opzij.

Snij de komkommer in kleine blokjes of fijne schijfjes. Was de veldsla. Snij de feta in kleine blokjes. Verdeel alles over aparte kommetjes. Schep de salsa en de zure room over in 2 kommetjes. Werk de zure room af met koriander, peper en zout.

Neem een pan en zet op het vuur. Laat opwarmen op een hoog vuur en bak de tortilla's zonder vetstof krokant.

Dit gerechtje kan je aan tafel zelf samenstellen. Begin met een laagje veldsla. Leg daarop 1 el zoete aardappel en komkommer. Bestrijk met een eetlepel salsa en zure room. Werk af met feta blokjes, koriander en een paar druppels vers citroensap.

 

Probeer zeker ook eens deze combinatie:

Veldsla, komkommer, zure room, koriander, feta, granaatappelpitjes en enkele druppels citroensap om af te werken.

 

Liever vlees?

 

Vervang de zoete aardappel dan door gekookte of gegrilde kip of rundsvlees.

Taart van rauwe groenten

Voor 4 personen:

300 g pastinaak
300 g wortel

1 koolrabi

4 aardperen

200 g knolselder

1 rode ui

4 etl limoensap

2 etl appelsiensap

honing

oregano

munt

peper en zout

Rasp alle groenten grof en verzamel elke groente apart in een kommetje.

Snij de ui in fijne stukjes, meng met het limoensap en appelsiensap en verdeel gelijk over de kommetjes.

Zet 2 uur koel weg om te marineren.

Verwarm de oven voor op 180gr.

Vet een springvorm in.

Verdeel de groenten laagje per laagje over de vorm en druk wat aan.

Kruid elke laag met wat peper en zout, en werk af met oregano en tijm.

Besprenkel met 1 etl balsamico azijn, 1 etl olijfolie, en 1 etl soyasaus.

Dek af met een stuk aluminiumfolie.

Bak af op 1 uur.

Omdat deze taart niet heel stevig is, gebruikte ik een serveerring, waarmee ik 2 rondjes uitstak en deze op elkaar stapelde.

Super lekker met een gerookt stukje vis.

 

Tarte tatin van venkel

Benodigdheden voor 4 personen:

Voor de tarte-tatin:

2 venkelknollen

2 el suiker

25 gr boter

peper en zout

1 rol bladerdeeg

Voor het slaatje.

1 halve venkelknol

het loof van de venkel

2 groene appels

1 el frambozenazijn

2 el honing

1 el citroensap

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de venkelknollen in 4 en nog eens in reepjes.

Smelt de boter in een grote kookpot. Voeg de suiker toe.

Laat de venkel kort bakken en laat ongeveer 15 minuten sudderen op een zacht vuurtje.

Stort in een ronde taartvorm van diameter 20 cm.

Drappeer het deeg over de vorm en stop de randjes goed in, zodat er geen lucht kan ontsnappen.

Bak af in 30 minuten. Laat even rusten.

Leg een bord op de vorm en draai om.

Serveer meteen.

Snij de venkelknol en de appels in kleine blokjes. Meng in een kommetje de azijn, het citroensap en de honing.

Meng de marinade onder de venkel- en appelblokjes. Zet koel weg. Bak een stukje vis, vlees of vis voor erbij.

Groententaart

Ruime portie voor 2 als hoofdgerecht, of bijgerecht voor 4 personen:

3 eieren
500 g ricotta kaas light
50g gemalen parmezaan
kruiden bv. tijm, oregano
1/2 venkel
1 kleine broccoli

Verwarm de oven op 180gr.

Splits de eieren.

Klop de eiwitten op tot pieken.

Meng eigeel met de ricotta, parmezaan en met de kruiden.

Snij de broccoli en de venkel in kleine stukjes.
Meng onder het mengsel.

Spatel tenslotte de eiwitten onder het mengsel.

Stort in een kleine springvorm.

Bak gaar in de oven in 45-50 minuten.

Lekker met een stukje kippenfilet of gerookte vis.

Of hou het vegetarisch met een fris slaatje erbij.

 

Chili con carne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Benodigdheden voor 4 personen:

1 potje zure room

2 zakken tortillachips

Guacamole

Chili con carne

Voor de guacamole:

2 rijpe avocado's (de zwarte soort)

1/2 limoen (sap)

peper en zout

enkele takjes tijm, enkele takjes koriander

Mix alles samen tot een gladde pasta

 Voor de Chili con carne:

500g gehakt: half rundsgehakt, half varken

3 rode uien

2 teentjes look

3 wortelen

1 rode paprika

2 rode pepertjes

1 tl kaneel

1 tl komijn

enkele takjes tijm, enkele blaadjes laurier

2 blikken bruine bonen (350g)

1 blikje geconcentreerde tomatenpuree 

1 blik tomaten in blokjes (400g)

2,5 dl groentenbouillon

 

Snij alle groenten in stukjes.

Stoof de uien en de look aan in olijfolie, en voeg het vlees toe.

Bak tot deze bruin kleurt, en voeg dan de groenten en de kruiden toe.

Laat nog enkele minuten stoven, en voeg dan de bouillon, tomatenpuree en blokjes toe.

Laat 40 minuten pruttelen op een laag vuurtje.

Roer regelmatig door, en voeg eventueel wat water toe als de saus te droog wordt.

 

Serveer met tortillachips, zure room en guacamole.

Vegetarische groenteschotel

 

 

 

 

 

 

 

 

Ruime portie voor 2:

1 courgette

1 rode puntpaprika

2 rode uien

1 aubergine

6 el tomatenpuree

100 g feta

2 el philadelphia light

2 el yoghurt

4 el gemalen kaas

 

Snij de groenten in grote rondjes van 1 cm. Halveer deze.

Leg de groenten afwisselend in een grote ovenschotel.

Meng de yoghurt, philadelphia en gemalen kaas goed door.

Verdeel over de kom.

Doe hetzelfde met de tomatensaus.

Brokkel de feta kaas in stukjes en verdeel over de schaal.

 

Zet de oven op 180 graden, en bak af op 40-45 min tot de bovenkant mooi bruin ziet.

 

Lekker met vers brood.

 

Tip: je kan natuurlijk variëren met de groentjes: ik gebruik meestal de restjes in de ijskast op. Ook heel lekker met champions, tomaten, en eventueel met wat hesp.

Courgetterolletjes met spinazie en pompoen

Benodigdheden voor 4 personen:

3 courgetten

350 gr butternut pompoen

1 rode paprika

100 gr trostomaten of 3 el passata

enkele blaadjes salie

peper en zout

1 sjalot

1 teentje knoflook

200 gr spinazie (diepvries)

3 el ricotta

1 bolletje mozzarella

Snijd de pompoen in blokjes en de paprika in reepjes. Halveer de trostomaten. Doe de groenten in een kookpot en voeg enkele blaadjes salie en flink wat peper en zout toe.

Laat ongeveer 15 minuten sudderen op een laag vuurtje. Roer regelmatig zodat het niet aanbakt. Voeg eventueel enkele eetlepels water toe als het toch te droog wordt.

Snipper de sjalot en knoflook fijn en stoof kort aan in een pan in 1 el olijfolie. Voeg de diepgevroren spinazie toe en zet het vuur laag. Laat sudderen, tot dat al het vocht weg is.

Schil ondertussen de courgettes en snijd op zijn langs in lange linten met de dunschiller. Je zal linten hebben van verschillende hoogtes. Dat is geen probleem. Vang de spinazie op in een kommetje en laat afkoelen.

Mix de pompoensaus fijn met een handmixer. Proef even en voeg zout en peper toe als dat nodig is. De saus is lekker zoet, dus kan wel wat peper als tegenhanger gebruiken.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.

Neem een grote ovenschotel en verdeel de saus over de bodem. Rol nu de linten op tot rolletjes en schik in de saus. Je hoeft deze niet te vast op te rollen, want de vulling komt in de holte in het midden. Je kan ze dicht tegen elkaar schikken, zodat ze niet openvallen. Speel met de schikking, zodat je een mooie verdeling hebt van verschillende hoogtes. Vul je schotel volledig op.

Meng de spinazie in een kom met de ricotta. Kruid af met peper en zout. Vul met dit mengsel de rolletjes op. Scheur de mozzarella in stukjes en leg op elk rolletje courgette een stukje. Verdeel de rest over de schotel.

Schuif de schotel in de oven en bak af in 25 minuten. Als de kaas na 25 minuten nog niet helemaal goud-bruin is, zet dan nog een paar minuten de grill aan.

Serveer met vers stokbrood en werk royaal af met verse blaadjes salie en versgemalen zwarte peper.