Spaghettipompoen met bechamel en oesterzwammen

Ingrediënten: (2-3p)
1 spaghettipompoen
250 gr oesterzwammen
1 teentje look
2 el olijfolie
3 el bloem
300 ml amandelmelk
2 tl edelgistvlokken (of naar smaak)

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180°. Halveer de pompoen. Haal de pitten eruit met een lepel en besprenkel met wat olijfolie.
Zet in het midden van de oven en bak tot het vruchtvlees gaar is. Dat is gemiddeld 45 minuten, maar afhankelijk van de dikte en grootte van de pompoen kan dat iets langer duren.
Wanneer je met een vork het vruchtvlees gemakkelijk in slierten kan lostrekken, is de pompoen gaar. Proef nog even voor de zekerheid.
Bak de oesterzwammen samen met het teentje look dat je snippert gaar in een scheut olijfolie. Kruid bij met peper en zout.
Maak een bechamel: verwarm 2 el olijfolie. Voeg de bloem toe en roer tot deze begint te geuren en kleuren. Blus beetje bij beetje met de amandelmelk, terwijl je goed blijft roeren.
Werk af met de edelgistvlokken. Voeg de oesterzwammen toe aan de saus.
Schep met een vork de slierten uit de pompoen. Meng met de saus en verdeel in 2 of 3 porties. Je kan eventueel de pompoen zelf gebruiken als kommetje.

Orzo met pompoen

Ingrediënten:(2p)

Wat heb je nodig voor 2 p?

200 gr orzo

200 gr butternut pompoen

2 el plantaardige room 

200 gr gemengde paddenstoelen

8 kleine blaadjes salie

om af te werken: gemalen parmezaan, enkele walnoten en enkele blaadjes salie

Werkwijze:

Kook de griekse pasta gaar in groentebouillon in 12 minuten.

Snijd de pompoen in blokjes en kook in een kookpot gevuld met water gaar.

Bak de paddenstoelen samen met de blaadjes salie in een beetje boter gaar en kruid af met peper en zout.

Giet de pasta af.

Mix de pompoenblokjes met de room glad en meng onder de pasta.

Verdeel de pasta over een bord. Leg daarop de paddenstoelen en werk af met snippers gemalen parmezaan, enkele walnoten in grove stukken en nog enkele blaadjes salie.

Bestrooi rijkelijk met gemalen zwarte peper.

Spaghettipompoen met pesto

Ingrediënten: (2-3p)
1 spaghettipompoen
Pesto (zelf maken: zie recept bij snacks)

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180°. Halveer de pompoen. Haal de pitten eruit met een lepel en besprenkel met wat olijfolie.
Zet in het midden van de oven en bak tot het vruchtvlees gaar is. Dat is gemiddeld 45 minuten, maar afhankelijk van de dikte en grootte van de pompoen kan dat iets langer duren.
Wanneer je met een vork het vruchtvlees gemakkelijk in slierten kan lostrekken, is de pompoen gaar. Proef nog even voor de zekerheid.
Voeg een ruime portie pesto toe en combineer met een vers stuk (geroosterd) stokbrood.

Vegan stoofvlees

Ingrediënten: (3-4p)
300 gr oesterzwammen
50 gr shitake
125 tofu
75 gr vegetarische reepjes
3 winterpenen
2 teentjes look
2 uien
1 el balsamico
1 el soja
1 el ketjap manis
1 el stroop
650 ml groentebouillon
2 el maïzena
scheut rode wijn
Werkwijze:
Snij de wortelen in ringen of stukken. Snipper de uien en look fijn.
Snij de paddenstoelen in repen en de tofu in blokjes.
Fruit uien en look aan in olijfolie. Voeg de rest van de groenten en vleesvervangers toe en laat 2 minuten mee bakken. Blus met de rode wijn, balsamico, soja, ketjap en stroop. Laat nog 4 minuten inkoken en voeg dan de groentebouillon toe.
Laat 30 minuten sudderen op een lager vuurtje.
Verdun 2 el maïzena met 3 el water en roer tot er geen klontertjes meer zijn. Voeg eventueel extra water toe om verder te verdunnen.
Voeg aan de pot toe en roer goed onder de saus. Laat nog een paar minuten inkoken, zodat je een mooie, gladde saus verkrijgt.
Lekker met puree van aardappel en pastinaak.

Pasta met vegan gehakt

Ingrediënten: (2p)
100 gr pasta
1/2 blik kikkererwten
1 paprika

1 teentje look

500 ml tomatenpassata

restjes groenten:
ik gebruikte een restje aubergine en pompoen, maar je kan ook gaan voor een stukje courgette, aubergine, tomaat, wortel,...

200 gr vegan gehakt

parikapoeder

om af te werken: vegan gemalen kaas

Werkwijze:

Snipper het teentje look fijn en stoof samen met het gehakt aan in een scheutje olijfolie. Bak enkele minuten, tot het gehakt begint te kleuren.
Snij de groenten in stukken en laat nog even meebakken met het gehakt. Voeg dan de passata en kruiden toe.
Laat voor een half uurtje op een klein vuurtje sudderen en voeg de kikkererwten er laatste 10 mintuten aan toe.
Kook ondertussen de pasta gaar en giet af.
Werk je borden af met wat vegan gemalen kaas naar smaak.