Met deze ideetjes maak je in een handomdraai je tafel klaar voor kerst! 

Tafelversiering:

*Schrijf de naam van je gasten met glasstiften op de glazen, of schrijf een mooi tekstje op de raam.

*Met een beetje koperdraad maak je in een mum van tijd een mooie servetring.

*Kleine houten decoratie kan je op de feesttafel rondstrooien voor een speels en feestelijk geheel.

Hapje: 

dadels met blauwe kaasmousse en gebakken rauwe ham

 

Dit hapje is een lekkere combinatie van zoet en hartig, en is snel en eenvoudig te maken. Je kan de ham ook vervangen door spek.

 

Receptje:

pakje dadels

200 g blauwe kaas

2 etl 5 % room

1 pakje rauwe ham

 

Snij de dadels open en ontpit ze, of koop meteen ontpitte dadels :)

Bak de rauwe ham krokant in de pan. 

Snij de blauwe kaas in kleine blokjes en voeg 2 etl room toe. Mix glad met de mixer. Om nog wat krokante textuur toe te voegen kan je wat nootjes grof snijden en mengen onder de kaas.

Smeer een beetje kaascrème tussen de dadels, en werk af met een stukje ham.

Hoofdgerecht:

Gegrilde steak met aardappel en pastinaakgratin, pastinakpuree met spruitjes en parmezaan-spruitjesmayo.

 

Je kan alles op voorhand klaarzetten, enkel voor de steak tel je best nog extra tijd, zodat het vlees kan rusten.

 

Receptje (4 personen):

4 steaks

500 g spruitjes

500 g pastinaak voor de puree + 2 extra voor de gratin

500 g aardappelen

350ml 5% room

gemalen parmezaan

Voor de parmezaan-spruitjesmayo:
4 etl mayonaize

1 chili pepertje

1 etl gemalen parmezaan

5 gekookte spruitjes

 

Verwarm de oven voor op 180 gr.

Schil 2 pastinaken en de aardappelen. Kook de aardappelen voor 10 min. Snij de pastinaak en de aardappelen in plakjes. Verdeel over 4 vuurvaste kommetjes, verdeel de room over de kommetjes, en werk af met wat gemalen parmezaanse kaas. Zet in de oven voor 15 min. Kook de spruitjes 8 minuutjes, en laat uitlekken.

Kook de pastinaak in gezouten water gaar in 10 min.

Bak de steak aan in een grilpan, en bak naar gewenste voorkeur van bakwijze.

Leg het vlees in aluminiumfolie 15 minuten weg om te rusten.

Giet de pastinaak af en pureer met de mixer met 1 etl room tot een gladde puree.

Smelt een blokje boter, en sauteer hierin nog 3 minuutjes de spruitjes.

Maak de mayo: snij de chili peper fijn, voeg de mayonaize, spruitjes en kaas toe, en mix glad.

Dresseer alles op een bord.

 

Tafelversiering:

*Met kleine kerstballetjes breng je meteen wat kleur.

Je kan deze in de glazen of op de borden schikken.

*Groene takken fleuren de boel meteen op. Kijk even in de tuin wat je kan gebruiken.

*Voorzie voor elke gast een klein decoratiestukje. 

*Kaarsjes en lichtjes geven een instant feestgevoel!

Hapje: 

haringmousse op toast met appel en venkel

 

Dit hapje is super simpel, heel lekker en fris. Als het snel maar lekker moet zijn. 

 

 

Receptje:

potje haring-dille salade (200g)

toastjes met kruiden

1 zure appel

1 venkel

 

Mix de salade voorzichtig met de mixer tot een glad geheel, maar zorg dat het geen papje wordt! Snij de appel in stukjes, en pluk de frisse groene takjes van de venkel.

Stel je toastje samen: laagje haringmousse, wat frisse appeltjes, en werk af met een toefje venkel.

 

Nagerecht:
Chocomousse met bosvruchtenijs en venkelkletskopkoekje

 

Super simpel en eenvoudig nagerechtje, dat zowel zoete als hartige toetsen heeft.

 

Receptje:

chocomousse:
3 etl suiker

3 eiwitten

50 g gesmolten zwarte chocolade

2 etl cacaopoeder
bosvruchtenijs:

200 g bevroren bosvruchten

40 ml room 5%

venkelkletskopkoekje (20-tal)

1 etl venkelzaadjes

1/2 tl komijnpoeder

1 etl gin

50 g witte suiker

75 g bruine suiker

35 g amandelpoeder

35 g bloem

40 g boter (op kamertemperatuur)

Klop de eiwitten op, en voeg ondertussen de suiker gelijdelijk aan toe. Klop zeer stevig op.

Smelt de chocolade au-bain-marie en voeg het cacaopoeder toe.

Laat een beetje afkoelen, en voeg dan zeer voorzichtig, beetje bij beetje toe aan het eiwit.

Laat opstijven in de ijskast.

Verwarm de oven voor op 180 gr.

Meng bloem, suiker en amandelpoeder en meng daarna door de boter. Voeg de venkelzaadjes, de komijn en de gin toe. Verdeel het deeg in gelijke kleine bolletjes, en rol deze zo dun mogelijk uit.

Bak 7 min in de oven op een bakpapier.

Laat afkoelen.

Haal de bevroren bosvruchtenmix uit de diepvriezer en laat voor 10 min wat ontdooien.

Mix de bosvruchtenmix met 40 ml room tot een glad geheel, en zet even terug weg in de diepvries, tot dit weer wat steviger is.

Stel je bordje samen: chocomousse/bosvruchtenijs/venkelkletskop


Koekjes

Deze maxi koekjes zijn lekker crunchy en heerlijk om te geven als kado!